Tandbørstning er den mest effektive metode til at forebygge dannelsen af plak og tandsten hos hunde og katte, såvel som hos mennesker.

audi tandbørstning 3.jpg

For at tandbørstningen skal gøre en forskel, er det nødvendigt, at få tænderne børstet HVER DAG, men hvis hunden eller katten stritter imod, så bliver det både en sur pligt og som regel heller ikke særlig grundigt gjort.

Derfor er det vigtigt at bruge tid på en positiv indlæring. Et godt mål er, at hunden skal komme dig glad og logrende i møde, når tandbørsten findes frem.

En mulig indlæringsproces kan se således ud:

  1. Start med at vælge et fast tidspunkt på dagen hvor du har tid og overskud til tandbørstningen. Vælg desuden et fast sted, om det skal være i hundekurven, på skødet eller på badeværelset er lige meget, men det er en fordel at opbygge et hyggeligt ritual omkring tandbørstningen.
  2. Vælg en godbid der kan fungere som tandpasta. Om det er hundetandpasta, leverpostej eller dåsemad, er lige meget. Det vigtigste er at hunden eller katten kan lide det (det er den mekaniske bevægelse på tanden der gør forskellen)
  3. Kald hunden eller katten til dig og når den sidder eller står stille, får den tilbudt at slikke godbidden af en finger, mens den får ros for at være stille.
  4. Gentag et par dage i træk, de fleste hunde og katte vil hurtigt fange ideen og komme dig forventningsfuld i møde.
  5. Begynd at bevæge fingeren med godbidden, så du indimellem berører gummer og læber, mens hunden eller katten er optaget af at slikke guffen af din finger.
  6. Næste skridt er, at du løfter en læbe og lækkerbisken forsigtigt tørres af på gummerne. Herefter gives en ekstra godbid
  7. Herefter kan gradvist begyndes at lave tandbørstelignende bevægelser, stadigvæk med en lækkerbid på fingeren og hvor hunden eller katten får ros for at være stille imens. Der sluttes af med en godbid.
  8. Når dette er indlært og hunden eller katten ser tandbørstning, som en anderledes måde at spise guf på, kan du prøve at vikle et stykke gaze eller lignende om din "tandbørstefinger". Dette vil føles anderledes og er en god måde at tilvænne til en tandbørste på. Sørg fortsat for at belønne med godbidder.
  9. Når du uden problemer kan lave en fuld 'fingertandbørstning' kan der skiftes til en blød tandbørste. Man har ikke nær så meget føling med tandbørste som med fingeren, så hold fast tæt på børstehovedet og start meget blidt. Der skal laves små cirkelbevægelser op mod tandkødsranden. Husk at rose undervejs når hunden eller katten er stille og slut af med en godbid.
  10. Det kan evt. være en god idé at vælge en absolut favorit godbid, som kun bruges som belønning under og efter tandbørstning. Dette vil få hunden eller katten til at forbinde tandbørstningen med, at få netop denne fantastiske godbid.

Hvis hunden eller katten viser tegn på modvilje under vejs, så er du måske gået for hurtigt frem. Så gå et par trin tilbage og genvind hundes tillid til projektet.

GOD FORNØJELSE!

Bygholm Dyrehospital
Islandsvej 18
8700 Horsens
Tlf: 75 61 14 44
Fax: 75 61 65 55
Email: post@bygholm-dyr.dk