Medlem af
ISO Dyrlægen

Trivsel for de firbenede

CT scanning er en røntgenundersøgelse, der danner snitbilleder af kroppen ved hjælp af et røntgenrør, der roterer omkring det leje, hvorpå patienten ligger. Derved er det muligt at danne et tredimensionalt billede af det område man ønsker, et billede man kan manipulere, så man kan se det fotograferede fra forskellige vinkler.

Det CT udstyr der er tilgængeligt i dag er meget avanceret og anvendes til næsten alle organer. Ved CT scanning suppleres kvaliteten af optagelserne ofte ved indsprøjtning af kontrast i blodet, så eventuelle forandringer står endnu mere tydeligt.

CT scanning finder rig anvendelse ved fotografering af kræftknuder, idet man kan se størrelse og placering af knuden, samt dens relationer til det omgivende væv.
Ligeledes ved bløddelsskader er CT scanningen et glimrende supplement og alternativ til ultralydsscanningen f. ex ved indre blødninger eller skader i lungerne.

CT scanningen er et særdeles godt alternativ til rygmarvskontrast røntgen til påvisning af diskusprolaps.

I det hele taget er det, med de CT scannere, der er tilgængelige i dag, faktisk kun fantasi og økonomi, der sætter grænser for CT scannerens brug som billeddiagnostisk hjælpe middel. Et fantastisk udstyr, der giver flotte billeder og er endnu et stort plus til den diagnostiske sikkerhed.

Sygeplejersker og dyrlæger må på grund af røntgenstrålerne ikke være i lokalet mens optagelserne foregår.

Så da maskinen ikke er lydløs og patienten skal ligge helt roligt, er det nødvendigt at berolige patienten medicinsk (sedere eller bedøve) for, at gennemføre undersøgelsen.
Sedering på samme måde som vi beroliger til røntgenoptagelser er problemfrit og de midler vi bruger til sedering er uden bivirkninger og uden risiko. 

Vi har ikke en CT scanner på Bygholm Dyrehospital, hvorfor vi henviser patienter til CT scanning til Århus Dyrehospital, Odense Dyrehospital eller Universitetshospitalet for Familiedyr hvor man udstyr og ekspertisen til tolkning af billederne.


Content

RIS / ROS

Har du feedback til os - så hører vi meget gerne fra dig!

Vælg karakter:
Feedback:
(Evt. dine kontaktoplysninger.)