Medlem af
ISO Dyrlægen

Trivsel for de firbenede

De fleste hunde og katteejere har fundet flåter på deres kæledyr eller fundet flåterne på gulvet, når de tykke og veltilpasse er hoppet af deres kæledyr igen. Den mest almindelige flåt i Danmark er Ixodes ricinus.

Sygdommmeskovflåt hund kat dyrlæge horsens

Flåter kan overføre forskellige sygdomme. Den mest almindelige er mikroorganismen Borrelia,  men flåter kan også overføre også mikroorganismen Anaplasma og et virus, der er årsag til sygdommen TBE (Tick Born Encephalitis).

Symptomerne på en Borrelia/Anaplasma infektion og TBE kan variere, men vil ofte være træthed, feber, halthed, muskel- og ledsmerter, slingerhed, vægttab og nedsat eller ophørt appetit.

Behandling

Borrelia og Anaplasma infektioner kan behandles med antibiotika. Der er derimod ingen medicin, der kan kurere TBE og behandlingen vil derfor være støtteterapi eller i værste fald aflivning.

Hvordan beskytter man sine kæledyr

Det er vigtig at beskytte sig selv og sine kæledyr mod flåter. Efter hver gåtur i skoven eller områder med højere beplantning bør man tjekke sin hund og sig selv og fjerne evt. flåter. Jo hurtigere man får fjernet flåten jo mindre er risikoen for at blive smittet med en flåtbåren sygdom.

Der findes også flere flåtmidler, som kan hjælpe med at holde flåterne på afstand. Bl.a. Bayvantic, der virker afskrækkende på flåterne samt Frontline og Effipro, der dræber flåter indenfor 48 timer efter de har sat sig fast på hunden. Begge midler virker i ca. i måned hos hund, men kun Frontline og Effipro kan bruges til kat og virker her forebyggende mod flåter i ca. 14 dage.

 

 


Content

RIS / ROS

Har du feedback til os - så hører vi meget gerne fra dig!

Vælg karakter:
Feedback:
(Evt. dine kontaktoplysninger.)