Medlem af
ISO Dyrlægen

Trivsel for de firbenede

Fransk hjerteorm (angiostrongylus vasorum) er en parasit der bliver stadig mere udbredt. Førhen var det mest en infektion der var geografisk afgrænset til storkøbenhavn, men nu ses smittede hunde i hele landet.

For at blive smittet kræver det at hunden indtager en snegl der fungerer som mellemvært. Der sker let når hunden spiser græs, nedfaldsfrugt eller blot graver i jorden eller kaster rundt med en bold. Så det er svært at gardere sig mod smitte. Livscylus for fransk hjerteorm betyder at der går mellem 1 og 2 måneder fra en hund udsættes for smitte til den selv kan smitte videre.

Symptomerne hænger selvfølgelig sammen med at de voksne orm slår sig ned i højre side af hjertet og lungernes blodkar. Derfor er det oftest hoste og nedsat kondition der er de første tegn på infektionen.

Men hjerteormene kan også påvirke immunforsvaret og blodets evne til at størkne. I disse tilfælde kan det udløse livstruende sygdom.

Doagnosen stilles ved at man undersøger afføringsprøver fra tre dage. Heri kan man ved en specialanalyse finde larvestadierne af hjerteormen.

Behandlingen afhænger af graden af infektion og om der er følgesygdomme. Ved lette angreb kan blot gives almindelig ormekur, men der ved infektion med store mængder orm eller når der er følgesygdomme kan det være nødvendigt at behandle over længere tid.

Læs om Malou der blev meget syg af hjerteorm.


Content

RIS / ROS

Har du feedback til os - så hører vi meget gerne fra dig!

Vælg karakter:
Feedback:
(Evt. dine kontaktoplysninger.)