Medlem af
ISO Dyrlægen

Trivsel for de firbenede

Magnetisk resonans scanning er en billeddiagnostisk teknik der har været anvendt siden begyndelsen af 1980’erne. Scanningen foretages ved hjælp af en kombination af magnetfelter og radiobølger.

Veterinært har teknikken kun været anvendt de seneste år og er fortsat både meget omkostningstung og logistisk besværlig.
Men det lader sig gøre og teknikken er unik specielt ved forandringer i hjerne eller rygmarv (svulster, blødninger) og er også velegnet til undersøgelse af led.
Som ved CT scanningen bruges der oftest kontrast som indsprøjtes i blodet og det er nødvendigt at bedøve patienterne.

Et sted hvor metoden er indført rutinemæssigt i løbet af 2016 er ved undersøgelse af Cavalier King Charles spaniel for syrengomyeli. En arvelig sygdom der er koblet til to gener hos Cavalier king charles spaniel.

Sygdommen giver sig udslag i en udposning/ divertikel i rygmarven på grænsen mellem kraniet og rygmarvens begyndelse. Symptomerne er voldsomme nervesymptomer i form af kløe og abnormt bevægemønster.

Som led i sygdommens bekæmpelse undersøges avlsdyr rutinemæssigt ved en MR scanning, idet det er den eneste måde, man kan påvise divertiklen på.
Det foregår i øjeblikket på et dyrehospital i Berlin, da det ikke har været muligt, at få det gennemført her i landet.

MRi scanning foretages blandt andet på Universitetshospitalet for Familiedyr.


Content

RIS / ROS

Har du feedback til os - så hører vi meget gerne fra dig!

Vælg karakter:
Feedback:
(Evt. dine kontaktoplysninger.)