Medlem af
ISO Dyrlægen

Trivsel for de firbenede

Også kaldet Echinococcus multilocularis

Livscyklus

Den voksne orm er tilpasset til at leve i tarmen på især ræve, men også hunde, mårhunde og til dels katte. Her bor den uden at gøre skade på den ræv eller hund der lægger tarm til. Den lægger en masse æg der passer ud med værtsdyrets afføring.
Disse æg vil under normale omstændigheder blive optaget af en mus eller andre gnavere, der dermed fungerer som mellemvært. I musen klækkes æggene, hvorefter larverne vandrer mod leveren og indkapsles i cyster.
Når musen spises af en ræv eller hund er cyklussen fuldendt når en ny bændelorm etablerer sig i tarmen.

Din hund kan smittes ved at spise mus og andre små gnavere. Husk at kontakt med gnavere og medfører øget risiko for leptospirose.

Derfor anses dværgbændelormen som farlig

Bændelormen er som sagt ikke farlig for den hund eller ræv der har den i tarmen, men til gengæld kan larverne forårsage stor skade hvis de fejlagtigt bliver indtaget af os mennesker. Her vil larverne danne cyster i leveren der kan fungere som ondartede svulster.

Smitten til mennesker kan ske ved:

  • At man indtager frugt, bær og grønt der er blevet forurening med afføring fra en smittet ræv eller hund

  • At man på vis har været i kontakt med smitteholdig afføring (kan for eksempel ske ved at hunden har rullet sig i en rævelort og man efterfølgende klapper den, så kan man have smitten på hænderne)

Vigtige forholdsregler:

De anbefalede forholdsregler har til formål at minimere risikoen for at mennesker kan smittes:

  • Fødevarer såsom bær, frugt og andet grønt skal skylles grundigt

  • Hvis hunden har været i rævegrav, haft kontakt med en ræv eller rullet sig i ’noget ulækkert’ i skoven skal man vaske den grundigt og være opmærksom på håndhygiejnen

  • Undgå at din hund spiser mus eller andre gnavere

Hvilke hunde skal ormebehandles?

Fødevarestyrelsens anbefalinger betyder at hunde der er i særlig risiko for smitte skal behandles. Det vil især dreje sig om:

  • Jagthunde

  • Hunde der lever på landejendomme eller lignende hvor de kan have stor mulighed for at fange og spise mus og andre gnavere.

  • Hunde der ofte har kontakt med ræve eller rævegrave

  • Hunde der kommer fra, eller har været i, centraleuropæiske bjergområder og har haft mulighed for at spise mus

Hvis du mener din hund hører til i en eller flere af disse kategorier skal du kontakte os, så vi sammen kan vurdere behovet for ormebehandling.

 


Content

RIS / ROS

Har du feedback til os - så hører vi meget gerne fra dig!

Vælg karakter:
Feedback:
(Evt. dine kontaktoplysninger.)