Tandskiftet

Hvornår får hvalpen tænder?

Som os andre er hvalpe og killinger tandløse ved fødslen, så er deres mor også fri for at blive bidt i pattevorterne. Men der går ikke mere end 3 – 4 uger, så bryder de første spidser frem. Først fortænderne, siden hjørnetænder og de forreste kindtænder (præmolarene).

Uha det kan være nogle små Piranhatænder, sylespidse og flittigt brugt, så deres mor får et vink med en vognstang om, at nu har hun ammet længe nok (ca. 6 uger), og den nye ejer en påmindelse om, at bruge sin pædagogik på også at få hvalpen til at bruge næse og ører.

For de elsker at bruge de små spidse tænder og tygge i alt. Det er som børn – alt skal undersøges, og hvordan gøres det bedre end at stoppe ting i munden, så kan man både tygge i dem og smage på dem på en gang – tænk hvis det kunne spises!

Hvornår skiftes mælketænderne?

Når hvalpen er ca. 4 måneder begynder den at skifte mælketænderne. Først fortænderne siden – lige omkring 5 måneders alderen – hjørnetænderne. Sideløbende skiftes mælketandsættets kindtænder (præmolarene) og endelig bryder de bageste kindtænder, der kun findes i det blivende tandsæt (molarene) frem.

Tandskiftet forgår som regel uden problemer og er afsluttet, når hvalpen og killingen er godt 5 måneder gammel.

Opmærksom på små racer!

Man skal dog altid og specielt hos mange små racer (pomeranien, yorkshire terrier, pudler, mindre terriere generelt og gravhunde) være opmærksom på tandskiftet og specielt på, at mælkehjørnetænderne falder ud og ikke tilbageholdes, hvorved de giver anledning til tandstillingsfejl.

Den generelle regel er, at dyrlægen kontaktes for at tage stilling til om mælkehjørnetænderne skal trækkes ud eller om tiden kan ses yderligere an, når de blivende hjørnetænder er halvt fremme.

Et godt råd

Et af de gode kneb, hvis mælkehjørnetænderne ikke vil slippe, er endnu engang det ugentlige ben, der giver en god gummegymnastik og så er det en alder, hvor der gerne må trækkes i klude, det hjælper også og så er det en tilpas afslappende leg oven i al den seriøse hjernegymnastik, hvalpen ellers udsættes for ved træningen.

En korrekte bidstilling

På billedet ses hvordan den korrekte bidstilling er på en voksen hund:

Veletableret dyrehospital gennem 50 år

Bygholm Dyrehospital udvikler sig løbende og er i dag et moderne dyrehospital med solid erfaring.

Vi tager hånd om dit kæledyr

Vi har løbende styrket vores kompetencer inden for en lang række fagområder.

Vi er medlem af ISO Dyrlægen

ISO Dyrlægen er en certificeringsordning som sætter patienten og klienten i centrum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- Og følg med i vores hverdag.

Følg med på sociale medier og hold dig opdateret.

Kundeanmeldelser​